Na de aankoop van de Icarus in de zomer van 2012 zijn we eerst zeillessen gaan volgen en aan het einde van het seizoen ging ze de kant op. Toen ze eenmaal op de kant stond werd er direct osmose geconstateerd. Dit was een tegenvaller, maar niet het einde van de Icarus.
Na wat speur werk op het internet hadden we een bedrijf gevonden die op een korte termijn osmose professioneel kon behandelden. De eerste stap was het schillen van de romp.
Omdat het beter was voor de behandeling hebben we ook alle afsluiters verwijderd welke door de romp gemonteerd waren om een zo goed mogelijk eindresultaat te krijgen.
We moesten zelf de stukken kaal krabben waar ze niet bij konden komen.
Het roer moest in zijn geheel gedemonteerd worden voor het beste resultaat. Om het roer te demonteren moest de boot gekanteld worden, om zo genoeg ruimte te krijgen.
We moesten de romp elke week afspoelen met zoetwater om het zuur uit de romp te krijgen. In februari 2013 kwam het bedrijf terug om de romp te bekijken en te bepalen of ze konden gaan beginnen met het weer opbouwen van de beschermlagen. We hadden voor een epoxy laag met coppercoat gekozen, omdat deze legering een bescherming biedt voor de aankomende 10 jaar. Dit betekende dat we niet ieder jaar antifouling aan hoeven te brengen.
Eerst werd de romp vlak gemaakt door de oneffenheden op te vullen en vervolgens de romp glad te schuren.
Vervolgens werden er twee lagen epoxy aangebracht. Na het aanbrengen van elke laag werd deze vlak geschuurd.
Vervolgen werden er twee lagen grijze epoxy met coppercoat aangebracht.
Helaas was het te koud voor de epoxy om te drogen en was de laag dan ook gekrompen. De rimpels werden vlak geschuurd en werd er weer een nieuwe laag aangebracht. Uiteindelijk werden er twee lagen bruine epoxy met coppercoat aangebracht.
Het eindresultaat