Dynamo

Vandaag ben ik na het werk meteen naar de boot toe gegaan. Ik was erg nieuwsgierig om te kijken wat er mis kon zijn waardoor de startaccu leeg was. Ik had gisteren bij terugkomst in de haven de accu’s aan de lader gekoppeld en vandaag zat er dan ook rond de 13,4 Volt in alle accu’s. Ik had de lader losgekoppeld en de spanning bleef ongeveer gelijk. Daarna de dieselmotor gestart en toen liep de spanningsmeter van de startaccu op tot 14,4 Volt. Er is dus niks mis met de dynamo. Er blijven nog twee oorzaken over:

  1. Ik had de schakelaar van de motor niet uitgezet en is de accu door de verliezen leeg geraakt,
  2. De startaccu is in slechte staat.

Ik ga in ieder geval de startaccu vervangen door een Gel semi tractie accu en daarna kan ik optie 2 uitsluiten. Door voortaan de schakelaar van de motor uit te zetten kunnen de accu’s niet meer leeglopen door verliezen.

Ik heb de driekleur, anker, stoom en dek ledverlichting bij de mast en doorvoer aangesloten. Het stoomlicht deed het helaas niet en deze moet ik waarschijnlijk omdraaien of vervangen. Voor de driekleur/anker verlichting moet ik nog een schakeling maken die de polariteit op de stroomvoerende draden omzet en een schakelaar ervoor om de stroomtoevoer uit te zetten. Al met al was ik zo klaar aanboord en wel weer wat verder gekomen met de klussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.